Ondernemend Venlo: “Wij doen ertoe”

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2013

“Wij doen ertoe”

Ondernemend Venlo-voorzitter Peter Thissen aan het woord

In Venlo liggen diverse bedrijventerreinen en daarop zijn zo’n 1.000 bedrijven actief. Die diverse terreinen zijn geclusterd tot drie businessparken: Trade Port, Noorderpoort en Tegelen-Belfeld. Sinds 1 januari maakt ook businesspark Spikweien in de voormalige gemeente Arcen-Velden (sinds 1 januari 2010 onderdeel van de gemeente Venlo) deel uit van Ondernemend Venlo. Inmiddels is meer dan de helft van de bedrijven lid van die stichting. “Van de op de businessparken actieve bedrijven”, verduidelijkt Peter Thissen. “Die kunnen lid worden, elders gevestigde bedrijven feitelijk niet, alleen bij uitzondering, als ze een bepaalde meerwaarde hebben.” Belangrijker vindt hij echter te vermelden dat bij de bedrijven die lid zijn van Ondernemend Venlo zo’n 90 % van de arbeidsplaatsen te vinden is. “Vaak zijn het eenpitters, kleine bedrijven die geen lid zijn, of nog niet, want we groeien nog steeds.”

Overkoepelend orgaan

Thissen legt uit dat Ondernemend Venlo een overkoepelend orgaan is en dat de vier businessparken elk een eigen bestuur en voorzitter hebben. Die voorzitters hebben vervolgens weer zitting in het bestuur van Ondernemend Venlo. Het behartigen van de ondernemersbelangen gebeurt middels diverse commissies die zich elk op een specifiek deelgebied richten. “Onze aanpak is heel divers, dan weer probleemoplossend, dan weer gericht op bijvoorbeeld het formuleren van beleid.” Een van de in het verleden behaalde successen, zegt Thissen, is het realiseren van een BIZ (Bedrijveninvesteringszone) op de bedrijventerreinen. “Als één van de eerste in Nederland. Het zorgt voor inkomsten, naast de beperkte contributie van de leden, om allerlei zaken uit te voeren, vaak via het Parkmanagement.” Hij noemt als recente voorbeelden het aanpakken van het zwerfvuil op de bedrijventerreinen en het aanbrengen van uniforme bewegwijzering. Verder wijst hij op de rol van de stichting bij het opzetten van het inmiddels succesvolle evenement rondom het uitreiken van de Venlose Ondernemersprijs, de Lodewijk van der Grintenprijs. Ook de veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. “Neem de Duitse feestdagen, dan mogen vrachtwagens daar niet de autobaan op. Staan ze hier op de meest onmogelijke plekken geparkeerd op de terreinen. Heel gevaarlijk soms. Dat heeft onze continue aandacht. Er zijn al extra parkeerplaatsen gerealiseerd, maar er moeten er meer komen.”

Logistieke hotspot

Met het vrachtverkeer is meteen een van de belangrijkste sectoren van de Venlose economie genoemd, vindt Thissen: de logistiek. Venlo neemt daarmee een belangrijke positie in, gezien ook de diverse malen dat de regio als logistieke hotspot nummer 1 van ons land is aangewezen. De agro-industrie is een andere belangrijke sector, aldus Thissen. “En daarnaast de maakindustrie. Dat is minder bekend, maar we hebben veel bedrijven die in die branche actief zijn.” Voor al die bedrijven zijn goede verbindingen uiteraard een must. Thissen geeft aan dat Ondernemend Venlo dankzij haar omvang op dat vlak eveneens potten kan breken. “De onlangs geopende Greenportlane is daar een voorbeeld van, in dat lobbytraject hebben we een rol gespeeld. Evenals in dat van de A74, de verbinding met het Duitse snelwegennet. Twee korte wegen, slechts enkele kilometers lang, maar van groot belang voor een snelle doorstroom en goede verbindingen.”

Gezicht

Dankzij Ondernemend Venlo hebben de ondernemers in Venlo volgens Thissen een gezicht en een stem. “Onze omvang speelt daarbij een belangrijke rol. Maar ook omdat we eenduidig naar buiten treden, een uniforme mening verkondigen. Zouden alle bedrijven dat alleen doen, dan krijg je tal van opvattingen die niet of nauwelijks worden gehoord. Omdat we als één naar buiten treden en een grote groep ondernemers vertegenwoordigen, worden we terdege serieus genomen door alle belangrijke stakeholders: gemeente, provincie, de diverse belangenorganisaties, maar ook door bijvoorbeeld Venlo Partners, de organisatie die staat voor de promotie van binnenstad, evenementen en bedrijfsleven. Dat is voor ons ondernemers heel belangrijk. Er is behoefte aan hoger en goed opgeleide mensen en een aantrekkelijke binnenstad met veel cultuur, met een goed ziekenhuis en aantrekkelijke woonomgevingen zijn daarin essentieel. Uiteindelijk willen we als stad en als bedrijven vooruit. Daar zijn onze doelstellingen op gericht: zoals groei stimuleren, samenwerking creëren en zorgen dat we meegaan in nieuwe ontwikkelingen. Dat loopt perfect. Alle ondernemers onderkennen het gezamenlijk belang en vormen een hechte eenheid. Dat zie je bijvoorbeeld terug tijdens de diverse netwerkbijeenkomsten die een aantal malen per jaar worden georganiseerd.”

Wezenlijk item

Wat de nabije toekomst betreft, zo merkt Thissen aan het eind van het gesprek op, richt Ondernemend Venlo zich onder meer op het aanbrengen van camerabeveiliging op de diverse bedrijventerreinen. “Dat traject is al ingezet.” Verder wil de stichting zich sterk maken voor de verdubbeling van het spoor tussen Kaldenkerken en Dülken, om zo tot een betere treinverbinding tussen Nederland en Duitsland te komen. “Gezien het belang van de logistiek in de regio een wezenlijk item.” Tevens voorziet Thissen een groei van het aantal leden. Te meer omdat er ook aan de Duitse kant van de grens – op het bedrijventerrein in Kaldenkerken – ondernemers zijn die zich graag bij Ondernemend Venlo willen aansluiten. “Omdat we er inmiddels toe doen. We hebben ons een tijd geleden gepresenteerd aan de Venlose raad en eens goed uitgelegd wat we zoal doen. Die raadsleden waren onder de indruk en willen hun steun aan ons uitbreiden. Dat we serieus worden genomen, is een van onze grootste successen.”

www.ondernemendvenlo.nl

In 2009 besloten de drie Venlose industrieclubs hun krachten te bundelen. Dat gebeurde onder de naam en stichting ‘Ondernemend Venlo’. Het doel: binnen de stichting de belangen van de ondernemers die gevestigd zijn op een van de vele industrieterreinen in de gemeente Venlo zo optimaal mogelijk behartigen. Voorzitter Peter Thissen legt uit dat dit op uiteenlopende manieren gebeurt.

Peter Thissen

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by